Vanuit het budget voor het bevolkingsonderzoek PSIE Bevolkingsonderzoek Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie (Bevolkingsonderzoek Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie ) (Rijksbegroting) wordt het volgende vergoed:

  • eerste bloedonderzoek in het kader van de PSIE
  • bloedonderzoek in week 27 (niet vóór zwangerschapsduur 27+0) bij zwangeren met bloedgroep RhD-negatief of Rhc-negatief
  • anti-RhD-Ig tijdens de zwangerschap en na de bevalling aan RhD-negatieve zwangeren met een RhD-positief kind
  • indien geïndiceerd: bloedonderzoek bij de biologische vader indien bij de moeder IEA Irregulaire erytrocytenantistoffen (Irregulaire erytrocytenantistoffen ) zijn gevonden.

De zorgverzekering van de zwangere betaalt het volgende:

  • vervolgonderzoek of een behandeling vanwege hepatitis B, syfilis of hiv
  • vervolgonderzoek of een behandeling wegens IEA.

Let op: Afhankelijk van de hoogte van het eigen risico (en hoeveel daarvan al is gebruikt) zal zij de kosten geheel of gedeeltelijk zelf moet betalen.

De zorgverzekering van het kind betaalt het volgende:

  • HBIg voor een pasgeboren kind van een HBsAg-positieve moeder
  • bloedonderzoek na de laatste vaccinatie tegen hepatitis B bij kinderen van HBsAg-positieve moeders
  • onderzoek of een behandeling vanwege hepatitis B, syfilis of hiv bij kinderen van moeders met een afwijkende uitslag voor een van deze infectieziekten
  • onderzoek of een behandeling bij kinderen van moeders bij wie IEA zijn gevonden.

Het eigen risico van de zorgverzekering geldt niet voor kinderen onder de 18 jaar.

HBIg wordt door de zwangere opgehaald bij de apotheek. De verloskundig zorgverlener schrijft een recept uit op de naam van de zwangere omdat het kind op dat moment nog niet geboren is. Kosten voor HBIg die in eerste aanleg op de zorgverzekering van de zwangere worden verwerkt dienen na de geboorte overgeheveld te worden naar de zorgverzekering van het kind, omdat het een toediening voor het kind betreft. Deze kosten mogen niet op het eigen risico van de moeder drukken en geen financiële drempel vormen om het kind goed te beschermen.

De kosten van de toediening van het HB-vaccin Hepatitis B-vaccin (Hepatitis B-vaccin ) vallen onder het Rijksvaccinatieprogramma (RVP Rijksvaccinatieprogramma (Rijksvaccinatieprogramma )).

Let op: soms wordt het eerste bloedonderzoek gecombineerd met andere bloedonderzoeken die niet vanuit het budget van de PSIE betaald worden. De zwangere moet de kosten hiervan dan geheel of gedeeltelijk zelf betalen (afhankelijk van de hoogte van het eigen risico van haar zorgverzekering en hoeveel hiervan al is gebruikt).