U vindt hier een overzicht afkortingen en begrippen bij de PSIEBevolkingsonderzoek Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie .

Afkortingen en begrippen 

Afkorting/begrip

Betekenis

ADCC-testAntibody  Dependent  Cell  Mediated  Cytotoxicity  test:  voorspelt  de  ernst  van  HZFP. 

Antibody  Dependent  Cell  Mediated  Cytotoxicity  test:  voorspelt  de  ernst  van  HZFPHemolytische ziekte van de foetus en pasgeborene

ALATAlanine aminotransferase: een enzym dat voornamelijkvoorkomtin het cytoplasma van levercellen en in geringe mate in spier-, hart- en  niercellen.  Een hoge bloedwaarde (>45…

Alanine aminotransferase: een enzym dat voornamelijkvoorkomtin het cytoplasma van levercellen en in geringe mate in spier-, hart- en  niercellen.  Een hoge bloedwaarde (>45 IU/l) duidt  op  leverbeschadiging.

Anti-HBcAntistoffen  (zowel  IgM  als  IgG)  tegen  HBcAg.  Aanwezigheid  duidt  op  oude  of  recente  infectie.  Anti-HBc  zijn  niet  aanwezig  na  vaccinatie. Marker voor  ooit  doorgemaakte …

Antistoffen  (zowel  IgM  als  IgG)  tegen  HBcAg.  Aanwezigheid  duidt  op  oude  of  recente  infectie.  Anti-HBc  zijn  niet  aanwezig  na  vaccinatie. Marker voor  ooit  doorgemaakte  hepatitis B-infectie, zegt niets over genezing 

Anti-HBeAntistoffen tegen HBeAg. Seroconversie naar anti-HBe in de behandeling van chronische dragers suggerert lage/geen virusreplicatie en besmettellijkheid.

Antistoffen tegen HBeAgHepatitis B e-antigeen: indirecte marker voor hepatitis B-virusreplicatie en hoge besmettelijkheid . Seroconversie naar anti-HBeAntistoffen tegen HBeAg. Seroconversie naar anti-HBe in de behandeling van chronische dragers suggerert lage/geen virusreplicatie en besmettellijkheid. in de behandeling van chronische dragers suggerert lage/geen virusreplicatie en besmettellijkheid

BIBOBijzonder Instituut voor Bloedgroepenonderzoek, Universitair Medisch Centrum Groningen. Een van de twee centrale laboratoria op het gebied van erytrocytenimmunisatie.

Bijzonder Instituut voor Bloedgroepenonderzoek, Universitair Medisch Centrum Groningen. Een van de twee centrale laboratoria op het gebied van erytrocytenimmunisatie.

BRPBasisregistratie Personen  

Basisregistratie Personen 

BSNBurger Service Nummer

Burgerservicenummer.

CCKLCoordinatie Commissie ter bevordering van de Kwaliteitsbeheersing op het gebied van Laboratoriumonderzoek in de Gezondheidszorg.

Coordinatie Commissie ter bevordering van de Kwaliteitsbeheersing op het gebied van Laboratoriumonderzoek in de Gezondheidszorg.

CLAUSCentraal Laboratorium Aanvraag- en Uitslagsysteem van Sanquin Diagnostiek.

Centraal Laboratorium Aanvraag- en Uitslagsysteem van SanquinVoorheen CLB (Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst van het Nederlandse Rode Kruis) te Amsterdam, één van de twee centrale laboratoria op het gebied van erytrocytenimmunisatie. Diagnostiek.

CvBCentrum voor Bevolkingsonderzoek

Centrum voor Bevolkingsonderzoek

CVZCollege voor Zorgverzekeringen

College voor Zorgverzekeringen

ConfirmatietestEen (serie) testen in hetzelfde bloedmonster om de positieve uitslag van de eerste screentest te bevestigen of verwerpen.

Een (serie) testen in hetzelfde bloedmonster om de positieve uitslag van de eerste screentest te bevestigen of verwerpen

EAEntadministraties. Deze afkorting was zowel van toepassing op de provinciale en regionale, als op de grootstedelijke entadministraties. De entadministraties zijn onderdeel van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en heten nu RIVM-DVP.

Entadministraties. Deze afkorting was zowel van toepassing op de provinciale en regionale, als op de grootstedelijke entadministraties. De entadministraties zijn onderdeel van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en heten nu RIVM-DVPDienst Vaccinvoorziening & Preventieprogramma’s .

ELISAEnzyme-Linked Immuno Sorbent Assay, een laboratoriumtest voor het meten van macromoleculaire stoffen zoals eiwitten in bijvoorbeeld bloedmonsters. ELISA is een immunochemische bepaling gebaseerd op de specifieke binding tussen antigeen en antistof.

Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay, een laboratoriumtest voor het meten van 
macromoleculaire stoffen zoals eiwitten in bijvoorbeeld bloedmonsters. ELISA is een immunochemische bepaling gebaseerd op de specifieke binding tussen antigeen en antistof.

FMTFoetomaternale transfusie. Bloed van het kind dat in bloedbaan van moeder komt.

Foetomaternale transfusie. Bloed van het kind dat in bloedbaan van moeder komt

FTA-abs-testFluorescent Treponemal Antibody absorption test. Gebruikt als confirmatietest bij een positieve primaire screeningstest (TPHA) voor syfilis.

Fluorescent Treponemal Antibody absorption test. Gebruikt als confirmatietestEen (serie) testen in hetzelfde bloedmonster om de positieve uitslag van de eerste screentest te bevestigen of verwerpen. bij een positieve primaire screeningstest (TPHADe primaire screeningstest op syfilis is de Treponema Pallidum Haemagglutination Assay (TPHA) ) voor syfilis.

GGDGemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst

Gemeentelijke Gezondheidsdienst

HAARTHighly Active AntiRetroviral Therapy, antiretrovirale combinatietherapie bij HIV/AIDS

Highly Active AntiRetroviral Therapy, antiretrovirale combinatietherapie bij HIVHumaan immunodeficientie virus /AIDS

HBeAGHepatitis B e-antigeen: indirecte marker voor hepatitis B-virusreplicatie en hoge besmettelijkheid

Hepatitis B e-antigeen: indirecte marker voor hepatitis B-virusreplicatie en hoge besmettelijkheid

HBsAGHepatitis B surface-antigeen: marker besmettelijkheid

Hepatitis B surface-antigeen: marker besmettelijkheid

HBlgHepatitis B-immunoglobuline, maakt eventueel binnengedrongen hepatitis B-virus onschadelijk. Dit wordt een passieve immunisatie genoemd, omdat het geen direct effect heeft op het immuunapparaat van het kind (zet niet actief aan tot een immuunrespons).

Hepatitis B-immunoglobuline, maakt eventueel binnengedrongen hepatitis B-virus 
onschadelijk. Dit wordt een passieve immunisatie genoemd, omdat het geen direct effect heeft op het immuunapparaat van het kind (zet niet actief aan tot een immuunrespons).

HB-vaccinHepatitis B-vaccin

Hepatitis B-vaccin

HBVHepatitis B-virus

Hepatitis B-virus

HIV

Humaan immunodeficientie virus

HZFP

Hemolytische ziekte van de foetus en pasgeborene

IEInternationale Eenheden

Internationale Eenheden

IEAIrregulaire erytrocytenantistoffen

Irregulaire erytrocytenantistoffen

JGZJeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg

KNOVKoninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Lokale laboratoriumHuisarts-, ziekenhuis- of streeklaboratorium

Huisarts-, ziekenhuis- of streeklaboratorium

LVELandelijke Vereniging van Entadministraties. Tegenwoordig RIVM-DVP

Landelijke Vereniging van Entadministraties. Tegenwoordig RIVM-DVP

MDLMaag-, darm- en leverziekten-arts

Maag-, darm-, leverarts

NAW-gegevensNaam – adres – woonplaats – gegevens

Naam – adres – woonplaats – gegevens

NHGNederlands huisartsengenootschap

Nederlands Huisartsen Genootschap

NHSNeonatale Hielprik Screening ofwel de ‘hielprik’ die elke baby in Nederland in de eerste week na de geboorte krijgt aangeboden. De screening levert informatie op over een aantal ernstige aandoeningen.

Neonatale Hielprik Screening ofwel de ‘hielprik’ die elke baby in Nederland in de eerste week na de geboorte krijgt aangeboden. De screening levert informatie op over een aantal ernstige aandoeningen.

NVABNederlandse Vereniging van Aids Behandelaren  

Nederlandse Vereniging van Aids Behandelaren 

NVKNederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde  

Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde 

NVKCNederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde

Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde 

NVMMNederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie  

Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie 

NVOGNederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie  

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie 

OPZI-studie‘Opsporing en Preventie Zwangerschapsimmunisatie’. Een evaluatie van de IEA-screening en de antenatale anti-D-profylaxe, uitgevoerd door Sanquin Bloedvoorziening, divisie Research en Diagnostiek en de afdeling Sociale Geneeskunde van het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam… 

‘Opsporing en Preventie Zwangerschapsimmunisatie’. Een evaluatie van de IEA-screening en de antenatale anti-D-profylaxe, uitgevoerd door Sanquin Bloedvoorziening, divisie Research en Diagnostiek en de afdeling Sociale Geneeskunde van het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam. 

PEPpostexpositie profylaxe  

postexpositie profylaxe 

PraeventisLandelijk elektronisch informatiesysteem dat door RIVM-DVP (voorheen RIVM-RCP/IOD) in 2005 in gebruik is genomen voor de registratie van gegevens van PSIE, NHS en RVPRijksvaccinatieprogramma. Praemis is het bijbehorende management informatie systeem.  

Landelijk elektronisch informatiesysteem dat door RIVM-DVP (voorheen RIVM-RCP/IOD) in 2005 in gebruik is genomen voor de registratie van gegevens van PSIE, NHS en RVPRijksvaccinatieprogramma . Praemis is het bijbehorende management informatie systeem.

PPSIEProgrammacommissie PSIE. Adviseert over de landelijke uitvoering van het programma. De programmacommissie bestaat uit deskundigen uit kringen van relevante beroepsgroepen en organisaties.   

Programmacommissie PSIE. Adviseert over de landelijke uitvoering van het programma. De programmacommissie bestaat uit deskundigen uit kringen van relevante beroepsgroepen en organisaties. 

PSIE 

Bevolkingsonderzoek Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie 

RIVM/CIbCentrum Infectieziektebestrijding (onderdeel van het RIVM) 

Centrum voor Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 

RIVM-CvB

Centrum voor Bevolkingsonderzoek van het RIVM

RIVM-DVP

Dienst Vaccinvoorziening & Preventieprogramma’s

   

RIVM-IDSCentrum voor Infectieziektenonderzoek, Diagnostiek en Screening (onderdeel van het RIVM)

Centrum voor Infectieziektenonderzoek, Diagnostiek en Screening van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

RIVM-LCILandelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (onderdeel RIVM) 

Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

RIVM-RCP/IOD 

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu/Regionale Coördinatie Programma’s. Voorheen entadministraties. Heet nu RIVM-DVP. 

RPRRapid Plasma Reagin test wordt gebruikt om de activiteit van een syfilisinfectie te meten.  

Rapid Plasma Reagin test wordt gebruikt om de activiteit van een syfilisinfectie te meten. 

RVP 

Rijksvaccinatieprogramma 

Sanquin  Voorheen CLB (Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst van het Nederlandse Rode Kruis) te Amsterdam, één van de twee centrale laboratoria op het gebied van erytrocytenimmunisatie. 

TNONederlandse Organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek

Nederlandse Organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek

TPHA De primaire screeningstest op syfilis is de Treponema Pallidum Haemagglutination Assay (TPHA) 

TRIXTransfusieregister irregulaire antistoffen en kruisproefproblemen. Landelijk informatiesysteem dat vanaf 2006 gegevens over de aanwezigheid van irregulaire erytrocytenantistoffen bevat. Informatie is beschikbaar voor alle bloedtransfusielaboratoria. TRIX wordt beheerd door Sanquin Diagnostiek.

Transfusieregister irregulaire antistoffen en kruisproefproblemen. Landelijk informatiesysteem dat vanaf 2006 gegevens over de aanwezigheid van irregulaire erytrocytenantistoffen bevat. Informatie is beschikbaar voor alle bloedtransfusielaboratoria. TRIX wordt beheerd door Sanquin Diagnostiek.

VDRL-testVenereal Disease Research Laboratory (VDRL)-test wordt gebruikt om de activiteit van een syfilisinfectie te meten.

Venereal Disease Research Laboratory (VDRL)-test wordt gebruikt om de activiteit van een syfilisinfectie te meten.

VKZVerloskundig Zorgverlener

Verloskundig Zorgverlener

VVAHVereniging van Verloskundig Actieve Huisartsen

Vereniging van Verloskundig Actieve Huisartsen

Wet BIGWet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg

Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg

WGBOWet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst