RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu-DVPDienst Vaccinvoorziening & Preventieprogramma’s levert in het kader van het bevolkingsonderzoek Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie (PSIEBevolkingsonderzoek Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie ) hepatitis B vaccin aan verloskundig zorgverleners. De apotheek levert hepatitis B-immunoglobuline op recept.

Hepatitis B-immunoglobuline

Hepatitis B-immunoglobuline (HBIg)is in verschillende doseringen in de handel. In het kader van de PSIE is alleen HepBQuin (RVG 16926) van belang in de dosering van 150 IEInternationale Eenheden .

Let op: Bekijk laatste informatie over tijdelijke alternatieve producten binnen PSIE-programma.

Bewaren

Deze immunoglobulinen moeten in het donker bewaard worden bij een temperatuur van 2 tot 8 °C. HBIg is onder deze omstandigheden twee jaar houdbaar. Aangebroken verpakkingen moeten worden vernietigd.

Levering

De apotheek levert hepatitis B-immunoglobuline uitsluitend op recept. De verloskundig zorgverlener schrijft een recept uit voor HBIg. De ouders halen het HBIg op bij de openbare apotheek en bewaren dit tot gebruik in hun eigen koelkast. Eventueel kan de verloskundig zorgverlener besluiten hiervan af te wijken.

Als HBIg met spoed toegediend moet worden en de apotheek dit niet in voorraad heeft, kan de apotheek een beroep doen op SanquinVoorheen CLB (Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst van het Nederlandse Rode Kruis) te Amsterdam, één van de twee centrale laboratoria op het gebied van erytrocytenimmunisatie. Plasmaproducten. Buiten kantooruren is deze voor spoedeisende situaties bereikbaar voor bestellingen via tel. 020 - 512 33 55. Voor de spoedlevering berekent Sanquin Plasmaproducten verzendkosten aan de apotheek.

Hepatitis B-vaccin

De toediening van het hepatitis B-vaccin is een onderdeel van het RVPRijksvaccinatieprogramma en valt buiten de PSIE. Maar aangezien de verloskundig zorgverlener de eerste actieve vaccinatie toedient, wordt de levering van dit vaccin hier ook beschreven. RIVM-DVP levert hepatitis B-vaccin op indicatie.

Hepatitis B-vaccin is onder verschillende merknamen en doseringen in de handel: 

  1. HBVaxPro (5 μg/0,5 ml): hele dosering toedienen! 
  2. Engerix-B Junior (10 μg/0,5 ml): hele dosering toedienen!

Beide vaccins zijn bestemd voor toediening aan kinderen. 

Bewaren

Vaccins moeten bewaard worden bij een temperatuur van 2 tot 8 °C.

Levering

RIVM-DVP maakt rond week 30 (zwangerschapsduur 30+0 tot en met 30+6) een afspraak met de verloskundig zorgverlener om het vaccin uiterlijk in week 35/36 (zwangerschapsduur 35+0 tot en met 36+6) af te leveren. De levering behoort formeel niet tot het bevolkingsonderzoek PSIE maar tot het RVP. Bekijk laatste informatie over tijdelijke alternatieve producten binnen PSIE-programma.

De koelkast van de verloskundig zorgverlener moet voldoen aan de Cold Chain-Richtlijn.

Uitgelicht: toedieningsformulieren en immunoglobulinen

Een speciale rol in het programma vervullen de toedieningsformulieren:

  • RIVM-DVP registreert de toediening van HBIg en hepatitis B-vaccin in verband met traceerbaarheid en verantwoording;
  • RIVM-DVP bewaakt dat de VKZVerloskundig Zorgverlener niet over hepatitis B-vaccin beschikt zonder bijbehorende toedieningsformulieren;
  • toedieningsformulieren gaan altijd vergezeld van een portvrije antwoordenvelop;
  • blanco toedieningsformulieren zijn verkrijgbaar bij RIVM-DVP. Te downloaden bij www.rivm.nl/rvp.